20 Jun


Vandaag even weer in mijn moestuin aan het werk geweest. Door de droogte is de groei gestagneerd van sommige groenten, door de warme schieten groenten snel door (wat wel een mooie bloeiende plant oplevert) en heb ik helaas spint in de appelboom. Gelukkig zijn er nog voldoende groenten die het wel goed doen en ook de bessen, aardbeien en kersen doen het goed (de vogels eten er flink van). Ik probeer dus te eten volgens de seizoenen. Het liefst uit mijn eigen moestuin want dan weet ik dat het onbespoten is. Daarnaast ga ik graag naar de biologische kraam op de markt in Emmen, ook zij verkopen heerlijke groenten en fruit  van zichzelf en van de boeren om de hoek.  Seizoensgebonden kopen, koken en eten heeft veel voordelen: 

  • Je eet gevarieerder
  • Door te koken met producten uit het seizoen, word je gedwongen om creatiever te gaan koken. Een seizoensproof gebonden voedingspatroon zorgt ervoor dat je uit je kookcomfortzone komt, wat meer variatie op je bord oplevert.
  • Je voelt je meer verbonden met het seizoen
  • In de winter vraagt ons lichaam om ander eten dan in de zomer. Zo snakken veel mensen ’s winters naar warm en voedend eten, zoals maaltijdsoepen, stamppotten, en in de zomer koud en licht eten, zoals salades en smoothies. De groenten, fruit, kruiden en specerijen die bij hey seizoen passen sluiten hier goed op aan. Seizoensgebonden eten sluit dus aan bij wat je lichaam nodig heeft en zorgt automatisch voor meer verbinding met het seizoen. Want wat je ziet groeien, ligt later op je bord.
  • Je bespaart geld
  • De meeste groenten en fruitsoorten van het seizoen komen uit de directe omgeving. De teler hoeft in deze tijd van het jaar geen extra meststoffen of andere interventies te gebruiken. Moeder natuur doet al het werk! Wanneer je daarbij kiest voor biologisch heb je nog meer gezondheidsvoordelen.
  • Positief voor het milieu
  • Met het kopen van lokale groenten en fruit help je mee aan de vermindering van CO2-uitstoot. Er is minder transport en energie nodig. Ook is er minder tot geen kunstmest, pesticiden en andere kunstmatige ingrepen nodig om de groei te bevorderen.
  • Je eten is van betere kwaliteit
  • De groenten en fruit van de boer om de hoek hebben meer tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Doordat ze buiten, in de natuur hebben kunnen groeien bevatten deze veel meer gezonde stoffen. De plant heeft zich namelijk moeten weren tegen weer en wind, felle zon en ongedierte. Op onderstaande foto is te zien dat er een hek geplaatst is om mijn moestuin, dit in verband met de hazen die graag hun buikjes voeden met mijn groenten...
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.